sunnuntai 14. elokuuta 2011

Phantasmin taikaa ja kiehtova kuningatar


Lauantain konsertteina saimme nauttia niin kuningatar Kristiinan Rooman hovin tunnelmista kuin gambayhtyeen ja harpun esittämästä taianomaisesta musiikista.

Laura Jurkka ja Fredrik Bock
Kuva: Leith Arar

Illan ensimmäisessä Tunnelmia kuningatar Kristiinan Romaan hovista -konsertissa luutisti Fredrik Bock ja tekstiä lausunut näyttelijä Laura Jurkka tutustuttivat kuningatar Kristiinan yleisön niin hänen kiehtovaan persoonaansa kuin hänelle sävellettyyn musiikkiin. Bockin  vaikuttava soitto ilahdutti, kuulostaen yhtä juhlalliselta kuin musiikin voi taannoin kuvitella olleen hovissa. Kristiinan itse kirjoittamat tekstinpätkät - kuten "Tuskin olin syntynytkään kun täytin jo kaikki [kruununperillisestä tehdyt] ennusteet." - valottivat ajalleen hyvin edistyksellisen naisen  maailmaa.

Ennen kaikkea konsertti kosketti teki kovin iloiseksi: näin kuningatar Kristiina ajatteli, tällaista musiikkia hän kuunteli! On uskomatonta, kuinka yli 300 vuotta sitten elänyt henkilö voi yhden konsertin aikana inspiroida näin paljon ja kuinka yhä tänäkin päivänä voimme kuunnella lahjakkaiden muusikoiden ansiosta hänelle sävellettyä ylvästä musiikkia.

Kiehtovaa soittoa, kiehtovaa lausuntaa, kiehtova kuningatar - mitä muuta voisikaan toivoa? Tietysti illan seuraavan konsertin alkamista!

Phantasm -gambakvintetti ja Mara Galassi
Kuva: Leith Arar

The Sweetest Sadness, harpisti Mara Galassin ja gambakvintetti Phantasmin yhteisesiintyminen, oli yksi  festivaaliviikon odotetuimmista konserteista. Yleisöä kerääntyikin kirkon pihalle jo hyvissä ajoin jonoksi asti. Kun konsertti vihdoin pääsi alkamaan, yleisö hiljentyi haltioituneena kuuntelemaan harpun ja viiden gamban kaunista yhteissointia. Viidelle gamballe sekä harpulle sovitetut teokset ja Mara Galassin ihailtavalla taidolla ja sorminäppäryydellä esittämät sooloteokset harpulle vuorottelivat tasapainoisessa konserttikokonaisuudessa. Kappaleiden tunnelma oli todella otsikkonsa mukainen, surumielisyyttä kauneimmillaan. Pääosin mollisävyinen konsertti päättyi kuitenkin toiveikkaasti William Lawesin C-duurisävellyksiin, ja ylistävien aplodien jälkeen kuulimme vielä riemastuttavan ylimääräisen numeron.

Vaikka et itse olisi päässyt paikalle, vielä on mahdollisuus kuulla tämä lumoava konsertti kokonaisuudessaan, sillä Yleisradio taltioi konsertin, ja se on kuultavissa keskiviikkona 17.8 klo 19.03 kanavalla YLE Radio 1.

Anneli tuli Phantasmin konserttiin akustista kitaraa soittavan Samuel-poikansa, 9v, kanssa. Päätös konserttiin lähtemisestä oli syntynyt, kun Anneli oli saanut lastenhoidon järjestymään muille lapsilleen.

Tarkkanäköinen Samuel kiinnitti konserttiin jonottaessaan huomiota Pyhän Laurin sisäänkäyntiä koristavaan psalmitekstiin. Jotkut konsertissakävijät puolestaan kiinnittivät huomiota siihen, että joku oli rohjennut tuoda lapsen konsertiin.

- Kun tuo lapsen konserttiin, tulee vähän lainsuojaton olo, Anneli sanoi suoraan. - En kokenut tätä henkilökunnan taholta, mutta yleisöstä sanottiin, että tiedättekö että tämä konsertti tulee radioon?! On ihan selvä, ettei vaippaikäisiä pidä tuoda eikä mitään lapsilaumaa. Mutta on ihan oikeasti loukkaavaa jos ajatellaan, etten osaisi itse arvioida voinko tuoda lapseni konserttiin.

Anneli toivoi kovasti, etteivät musiikkijuhlat muodostu sellaiseksi tapahtumaksi, jonne vain vanhan musiikin sisäpiiri on tervetullutta.

Onneksi itse konsertti oli molemmille positiivinen kokemus.
- Tosi kaunista ja rauhoittavaa, Anneli luonnehti Phantasmin soittoa.

Myös konsertin jälkeen juttelemaan jäänyt nuorekas muusikkojoukko piti konserttia hyvin onnistuneena.

- Kokoonpano kiinnosti ja halusin kuulla, miten tämä tila soi - onnistui kyllä loistavasti, arvioi Katja.

Entä mitä teoksia muusikot haluaisivat kuulla musiikkijuhlilla vastaisuudessa?

- Barokkioopperaa, esim. Rameauta, toivoi Katja.
- Haydnin barytontrioja, oli varma vastaus Markukselta, joka piti tässä yhteydessä parhaana säilyttää puolittaisen anonymiteettinsä.

Blogiin tulossa lähipäivinä: Laura Jurkan haastattelu sekä Phantasmin perustajan Laurence Dreyfusin videohaastattelu!

Teksti: Suvikki Honkkila, Kaisa Paavilainen ja Karoliina Vesa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti