torstai 18. elokuuta 2011

Mamdouh El Gebalyn kotikonsertti ja haastattelu


Ensivaikutelma perjantain 12.8. kotikonserttipaikasta: tässä kodissa rakastetaan taiteita. Ilahdun heti sisään astuessani, sillä kotikonsertin isäntäperheellä Laurilla ja Leenalla on paljon tauluja ja hyvällä maulla hankittuja koriste-esineitä. Tervehdimme heitä tuottaja Helenin kanssa ja asetumme odottamaan illan konserttia.

Mamdouh El Gebaly

Festivaalitoimitus pääsi haastattelemaan illan artistia, egyptiläistä ud -luutun mestaria Mamdouh El Gebalya, joka on muusikon uransa ohella saanut tohtorin arvon opinnoistaan Higher Institute of Arabic Music:ssa.

El Gebaly kertoo Suomen olevan erittäin kaunis ja rauhallinen paikka. Hän on otettu siitä, kuinka loistavasti suomalaiset ovat vastaanottaneet hänen musiikkinsa ja kertoo täkäläisten olevan hyvin hänen musiikkinsa tunnelmassa mukana.  Hän on myös hyvin iloinen monista muusikoista, jotka ovat olleet hänen yleisönään.

"Tällä tavalla viesti tulee paremmin esille. Tämä kuitenkin tekee esiintyjän myös vastuulliseksi", El Gebaly selittää tulkkinsa Burhan Hamdonin välityksellä. Hän myös iloitsee siitä, että egyptiläinen musiikki tulee entistä tunnetummaksi niin suurelle yleisölle kuin muusikoille.

El Gebaly kertoo ud -luutun olevan arabimusiikin tärkein instrumentti.

"Se on minulle kaikki", hän selventää. "Sen avulla voin ilmaista, mitä sisälläni on, haluan sitten nauraa, hymyillä tai huutaa."

Hän korostaa udin äänen olevan lähellä ihmisten ääntä ja lähes kaikkien arabimaiden säveltäjien säveltävän juuri udille.

"Ud on lähellä sydäntä, joten se lähettää viestin sydämeen", El Gebaly kuvailee kauniisti.

Takaisin konserttia edeltäneisiin tunnelmiin. Autamme Leenaa raikkaan salaatin laittamisessa. Emäntä käy ottamassa yrttejä omasta pihasta ja mainitsen sen muistuttavan Italiasta, jossa ihmiset kasvattavat yrttejä parvekkeillaan. Selviää, että Leena on asunut Italiassa ja alamme puhua italialaisesta gastronomiasta. Käy myös ilmi, että Leena on graafinen suunnittelija - olisi pitänyt arvata Alessin sitruunapuristimesta!

"Olen hankkinut juuri sellaisia tauluja, kuin haluan, en mene trendien mukaan", Leena täsmentää. Omakotitalo on muutenkin kotoisa, olohuone tilava, korkea katto huokuu hyvää akustiikkaa ja suurista ikkunoista tulee paljon valoa: hieno paikka Mamdouh El Gebalyn konsertille.

Pian keskustelu kääntyy illan konserttiin ja Leena kertoo, että noin puolet konserttiin saapuvista ovat isäntäväen tuntemia. Isäntäperhe löysi kotikonsertin mahdollisuuden netistä:

"Monta vuotta tätä ajateltu, mutta että meille!" Lopulta he kuitenkin Leenan mukaan tajusivat, että mahdollisuus on juuri sitä, mitä he haluavat.

Emäntä on itse harrastanut aiemmin pianonsoittoa.

"Tykkään erilaisista musiikkityyleistä", hän kertoo. Kotikonsertin pitämisestä Leena innostuikin, koska  "se on ihan vain jännittävää" - ja se lisää yleissivistystä.

Jo tunti ennen konsertin alkua vieraita alkaa saapua. Vieraitten tunnelmat ovat odottavat. Marianne Bargum kertoo ihailevansa egyptiläisen laulajan Oum Khalsoumin musiikkia ja on mielenkiinnolla tullut kuuntelemaan egyptiläistä musiikkia.

"Luuttu sanana on hyvin kiehtova", hän pohtii.

Marjukka Mäkelä on Leenan ystävä ja hänestä on kiinnostavaa tutustua egyptiläiseen musiikkiin.

"Todella hienoa, pääsee lähemmäksi kuin esimerkiksi kirkkokonsertissa", Mäkelä pohtii. Hän myös pohtii, että Egyptissä on pitkä traditio siitä, että perhepiirissä kokoonnutaan usein musisoimaan ja ilahduttavasti toteaa, että vähän samalla tavalla mekin olemme kokoontuneet.

Ennen esityksen alkua Leena kertoo talostaan sekä siitä, kuinka innostui kotikonsertin pitämisestä.

"Kiinnostuin mahdollisuudesta, koska saa kuuluisan esiintyjän kotiin ja jälkeenpäin voi kysyä kysymyksiä", hän kertoo. Kuulemme, että talo on kymmenen vuotta sitten rakennettu eivätkä suuret ikkunat eivät suinkaan ole sattumaa:

"Rakentamisen yksi peruspilareista oli, että olisi paljon valoa."

Yleisöstä kysytään, kuinka kotikonsertin pitäjäksi pääsee. Helen kertoo, että kotihaku on päällä tälläkin hetkellä, netissä ilmoittaudutaan ja toiminnanjohtaja tarkastaa kodit, jotta niissä on sekä tilaa että tarvittava akustiikka.

Vihdoin konsertti pääsee alkamaan. Ihana ilta-aurinko valaisee olohuonetta ja Mamdouh El Gebaly astuu esiin. El Gebaly soittaa kappale kerrallaan, osa perinteisiä egyptiläisiä kappaleita, osa hänen omia sävellyksiä, ja yhdessä kappaleessa Hamdon laulaa El Gebaly säestyksellä - vaikuttava esitys.

Burhan Hambon ja Mamdouh El Gebaly

Esiintyminen on varmaa ja vähäeleistä: El Gebaly on ennen kaikkea taiteilija, joka sekä soittaa upeasti että tietää paljon musiikista. Esitysten välissä El Gebaly kertoo kappaleista tulkkinsa välityksellä. Kuten Mäkelä ennen konserttia hyvin kuvasi, olemme kokoontuneet kuin torille kuuntelemaan kaunista soittoa.

Mamdouh El Gebaly

Viimeisen kappaleen ja viimeisten aplodien jälkeen on yleisön kysymysten vuoro. El Gebaly pääsee kertomaan niin länsimaalaisen ja arabialaisen sävelasteikon erosta kuin udin asemasta arabialaisessa musiikkikulttuurissa. Meille kerrotaan, että ud tosiaan on "yhtä keskeinen arabimaissa kuin piano länsimaissa" ja että suurin osa säveltäjistä säveltää juuri sille. Se on myös "lähellä ihmisten omaa sydäntä ja ääntä".

Yleisöstä kysytään myös, kuinka El Gebalysta tuli luutisti. Kerrotaan, että hän aloitti soittamiseen kuusivuotiaana, soitti koulussa kaikkia mahdollisia soittimia,  mitä löytyi ja 14 -vuotiaana alkoi vakavasti harjoittelemaan luutun soittoa uraa varten. Luuttu on hänen mukaansa paras soitin arabialaisten tuntojen ilmaisemiseen.

Konsertin jälkeiset tunnelmat kertovat, että kuulijat ovat selvästi uppoutuneet musiikin maailmaan.

"Unenomainen esitys, ihan kuin menisi johonkin outoon taloon."
"Mahtavaa"
"Kuuluu sitä ornamentiikkaa."

Yleisö myös pohti, että pitäisi tuntea hyvin arabialaista musiikkia osatakseen ehdottaa hienouksia ja tunnistaakseen, mikä on uutta ja mikä vanhaa musiikkia.

Leena piti kotonaan pidettyä konserttia todella hyvänä.

"Soiton pehmeys tulee ennen kaikkea mieleen. Ja todella kiva, että soitti ne skaalat. Tämä [kotikonsertit] on todella kiva idea, koska ennen musiikki on ollut juuri ihmisten kodeissa, mennään vuosisatoja taaksepäin."

Kotikonsertin päätyttyä olimme taas takaisin vuoden 2011 Helsingissä. Yleisö jäi kuitenkin hyvin vahvasti konsertin tunnelmiin soiton ja yleisökysymysten loputtua. Konsertti oli selvästi avartava ja hieno kokemus.

Kotikonsertit jatkuvat vielä tänään, perjantaina ja lauantaina! Lisätietoa osoitteesta http://www.fibo.fi/soittokotiin/


Teksti ja kuvat: Karoliina Vesa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti