torstai 18. elokuuta 2011

Haastateltavana Laura Jurkka


Näyttelijä Laura Jurkka lausui lauantain Tunnelmia kuningatar Kristiinan Rooman hovista -konsertissa niin mieleenpainuvasti Kristiinan elämästä, että festivaalitoimitus halusi kuulla lisää.

Laura Jurkka

"Vain miehet ovat vaihtuneet ympärillä", Jurkka naurahtaa kertoessaan, että oli puhumassa kuningatar Kristiinasta jo kolmatta kertaa. Häneltä pyydettiin vuonna 2008 esitystä Ilmajoen musiikkijuhlille ja idea kuningatar Kristiinan elämään pureutumisesta tuli hänen mukaansa kuin apteekin hyllyltä. Yhtä tärkeää kuin esityksen valmistaminen oli Kristiinaan tutustuminen. Jurkka itse valitsi tekstit  ja käänsikin ne.

"Jännittävä retki yo -ruotsilla", Jurkka kommentoi.

Hänen mukaansa nykyihmisen on vaikea käsittää, kuinka naiseus muotoutui 1600 -luvulla. Toisaalta hän korostaa, etteivät kaikki Kristiinan elämän kipukohdat ole loppuen lopuksi niin kaukana menneisyydessä. Jurkka muun muassa mainitsee Helsingin Sanomien viikko sitten julkaiseman Maailman vaarallisin ammatti selvisi - kuningas -artikkelin. On totta, että tähän kun vielä lisätään Kristiinan sukupuoli ja 1600 -luku, saadaan kovin rauhaton yhtälö.

Vaikka Kristiina itse luopui Ruotsin kruunusta, hän etsi kuningaskuntaa muualta Euroopasta. Epäonnistumisen syynä ei kuitenkaan Jurkan mukaan ollut niinkään Kristiinan sukupuoli kuin armoton poliittinen valtapeli.

"Kun on itse näyttelijä, haluaa pohtia, kuinka Kristiinan elämässä näkyy draama ja käännekohdat", Jurkka mainitsee. Hän kertookin kuningatar Kristiinan "olleen kaikilla tavoin poikkeusyksilö": Kristiina halveksui monia asioita - juopottelua, flirttailua, keskenkertaisuutta -, joka olivat hyvin keskiössä hänen aikanaan. Kristiina jopa joi päivittäin vettä lääkäreitten kauhistuneista varoituksista huolimatta!

"Kristiinalla oli poikkeuksellinen kasvatus", Jurkka korostaa. Jurkan lausumassa tekstissä kuulimmekin, että vaikka kuningasisä sai toivomansa poikalapsen eli kruununperijän sijaan tytön, Kristiinan, hän päätti antaa tälle "kruununprinssin kasvatuksen". Hän sai niin ratsastaa, miekkailla kuin opiskella tieteitä ja taiteita, ja nautti suuresti opiskelusta. Kristiinasta ei lopulta tullutkaan kovin vaatimaton henkilö ja Jurkka kertookin Kristiinan esimerkiksi puhuneen itsestään kolmannessa persoonassa.

Jurkka toivoisi kovasti, että kuningatar Kristiinaa tuotaisiin nykypäivänä enemmän esille, esimerkiksi elokuvataiteessa. Hän mainitseekin - omien sanojensa mukaan - Kristiinan sisarhahmon historiasta, Elisabeth I, josta on tehty kaksi Cate Blanchettin tähdittämää menestyselokuvaa.

Näyttelijän työnsä ohella Jurkka opettaa esiintymistaitoja ja näyttelijäntyötä. Festivaalitoimitus kysyi, mikä on tärkein neuvo, jonka hän voi antaa esiintyjille.

"Jokainen, joka on esityksessä, kantaa osittain tätä esitystä, silloinkin kun ei itse niin sanotusti ole vuorossa."

Arvokas neuvo niin esiintyjille kuin meille muillekin.


Teksti ja kuva: Karoliina Vesa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti