sunnuntai 21. elokuuta 2011

Kolmen sukupolven kotikonsertti (Boysen & Johnsen)

 
Thomas C. Boysen (oik.) ja Thor-Harald Johnsen alttarilla...
Kuva Leith Arar


...ja kotoisasti olohuoneen kaakeliuunin kupeessa.

Kotikonsertti oli pitkään Satu Ovaskaisen haaveena. Nyt hän ja aviomies Ossi Ovaskainen avasivat kotinsa muusikoille ja kolme sukupolvea kattavalle yleisölle jo toista kertaa.

Vantaan musiikkijuhlien kotikonserttisarjassa esiintyi Ovaskaisilla duo Thomas C. Boysen ja Thor-Harald Johnsen. Norjalaiset taiteilijat soittivat luuttu- ja kitaramusiikkia, kertoilivat kappaleistaan ja välillä hieman neuvottelivat siitä, mikä teos soitettaisiin seuraavaksi. Opimme, että esiintyjien barokkikitarat olivat kopioita itsensä Stradivariuksen luomuksista. Silti yleisön annettiin kokeilla sekä niitä että luuttuja. Viimeisessä sikermässä liikuttiin kolmessa maassa 200 vuoden aikajänteellä, ja siinä vauhdissa muusikoiden ranteet näyttivät olevan aika kovilla.


Ilahtunut kotikonserttivieras sai käsiinsä Johnsenin arvokkaan luutun.

Vai ei soitinvakuutusta? Sami Nevalainen syöttämässä luuttua Johnsenille.

Konsertti sai lämpimän vastaanoton, eikä muusikoita päästetty "lavalta" ennen kuin oli saatu kuulla vielä ylimääräinen numero. Tämän jälkeen osa lapsista tuli vielä kokeilemaan harvinaisia instrumentteja.

Boysen ohjaa Matias Varosta barokkikitaran soitossa.

Sen jälkeen yleisö tulvi maistamaan illan emännän cocktail-herkkuja. Ystävät kertoivat, että Satu Ovaskainen tunnetaan ystäväpiirinsä leipurimestarina, ja nämäkin herkut oli valmistettu itse alusta alkaen.

 
Satu Ovaskainen oli kattanut herkut tilavaan keittiöönsä,
lukihan seinällä "Kitchen - the heart of our home".
 Yleisön joukossa oli useita lapsia kuten isäntäperheen tytär Liinu Ovaskainen, 11v, joka kertoi aloittaneensa viulunsoiton jo 4-vuotiaana, koska "viulu näytti kivalta". Vuosien varrella hänelle oli jo kerääntynyt aika lailla esiintymiskokemusta. Tänä syksynä hän kertoi aloittavansa soittamisen myös Vantaan musiikkiopiston orkesterissa.

Ystävä Netta Varonen, 9v, kertoi, että vaikka hän ei ole talontytär, niin Ovaskaisten kummityttö kuitenkin. Liinun kautta hänkin oli innostunut viulunsoitosta, ja menee syksyllä pikkuorkesteriinkin. Sisar Tinja, 7v, oli kokeillut Juvenalian musiikkipolulla puhallinsoittimia ja on nyt aloittamassa fagotinsoittoa.


Nousevan polven yleisöä kotikonsertissa.
Vasemmalta Liinu Ovaskainen, Netta Varonen ja Tinja Varonen.

Illan musiikkiesitykset olivat tytöistä kivoja.
- Olin väsynyt pitkän mökkimatkan jälkeen, mutta esitykset oli ihan hienoja. Tosi nättejä ja vähän surullisia, Netta arvioi illan antia.
Pikkusisko Tinja taas piti esityksiä iloisina, mikä oli hyvä juttu, koska hän pitää enemmän iloisesta musiikista.


Illan esiintyjät keskustelemassa yleisön kanssa terassilla.

Viimeiset vieraat tuskin malttoivat lähteä Ovaskaisten keittiöstä kotiin päin. Illan päätteeksi avuliaat konserttivieraat kyyditsivät festaritoimittajan kotiin. Samalla vaihdettiin vielä ajatuksia konsertista.
- Oivalsin, että tämä musiikkihan oli vuoropuhelua. Illassa viehätti myös se, että oltiin perheessä ja pantiin luuttu kiertämään! kertoi Hannele Kossila.

Festaritoimittajalle taas tuli yllätyksenä se, miten hyvin kotikonsertit sopivat sekä pohjoismaalaisille esiintyjille että yleisölle. Näyttää kovasti siltä, että ne ovat tulleet jäädäkseen.


Teksti ja kotikonsertin kuvat Suvikki Honkkila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti