keskiviikko 3. elokuuta 2011

Konsertteja odotellessa

Vantaan musiikkijuhlien alkuun on enää muutama päivä, ja sormet jo syyhyävät konserttiohjelmaa selaillessa. Valinnanvaraa on, ja kiinnostavia tärppejä löytyy joka päivälle. Kotikonserttien intiimi tunnelma on varmasti jo itsessään hieno kokemus, ja myös kirkkokonserttien monipuolinen tarjonta pitää sisällään upeita elämyksiä kaikille musiikin ystäville.
 
Suomalainen barokkiorkesteri. Photo: Jaakko Jaskari
Musiikkijuhlien avajaisviikonlopun peräkkäisissä sunnuntaikonserteissa 7.8 ääneen pääsee ensin Suomalainen barokkiorkesteri, ja sen jälkeen niin orkesterin kuin festivaalinkin taiteellisena johtajana toimiva Markku Luolajan-Mikkola. Pyhän Laurin kirkossa klo 19 esiintyvä Suomalainen barokkiorkesteri esittää Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin johdolla Musiikillista ilottelua aiheesta Neljä vuodenaikaa. Teos on Pariisin hovissa muusikkona toimineen Giovanni Antonio Guidon (n. 1675 – n. 1728) käsialaa, ja se on syntynyt Vivaldin Neljän vuodenajan innoittamana. Niin ikään Pyhän Laurin kirkossa klo 20.30 Luolajan-Mikkola (viola da gamba) sekä Pia Skibdahl (laulu) esittävät meditatiivisia gregoriaanisia lauluja varhaiskeskiajalta, sekä Hildegard Bingeniläisen ekspressiivisempiä sävellyksiä 1100-luvulta.

Kotimaisesta tarjonnasta nostettakoon esille ennen kaikkea Olli Virtaperkon Songs of innocence, lust and sorrow, lauluja kahdelle gamballe. Markku Luolajan-Mikkola on tilannut teoksen Vantaan musiikkijuhlille, ja sen kantaesitys on Myyrmäen kirkossa su 14.8. klo 17.30 Gambailua – vanhaa ja uutta -konsertissa. Konserttiin on valittu Olli Virtaperkon (s. 1973) ja Giovanni Mancuson (s.1970) kaltaisten nykysäveltäjien rinnalle myös 1600-luvun gambateoksia, jotka nivoutuvat teemoiltaan ja tyyleiltään yhteen tämän päivän teosten kanssa. Luvassa on siis mielenkiintoista vanhan ja uuden musiikin vuoropuhelua.

Róisín Elsafty. Photo: Eoin O Connor
Ulkomaisia tähtiä saamme kuulla heti maanantaina 8.8 kun irlantilaiset taiteilijat Róisín Elsafty (laulu) ja Siobhán Armstrong (irlantilainen harppu) esiintyvät klo 20.30 Pyhän Laurin kirkossa. Heidän mukanaan yleisö pääsee irlantilaisen kansanmusiikin alkulähteille Sean-nós -laulujen kautta. Sean-nós -laulujen esitystavat saattavat vaihdella paljonkin eri maakunnissa, ja tällä kertaa kuulemme tulkintoja Róisín Elsaftyn kotimaakunnan Connemaran tyyliin. Viikon aikana pääsemme tutustumaan myös Luutun esi-isään, Udiin, jolla egyptiläinen Mamdouh El Gebalyn soittaa mestarin ottein arabialaisia sävelmiä keskiviikkona 10.8 klo 19 Pyhän Laurin kirkossa. Kaukaisimmat vieraamme saapuvat Kiinasta, kun Tan Longjian -kvartetti esittää Qing-dynastian hovissa soineita sävelmiä perjantaina 12.8 klo 20.30 Pyhän Laurin kirkossa.

Tässä vain muutama tärppi konserttiohjelmistosta, mutta mikä on oma suosikkisi? Myös kotikonserteista löytyy mistä valita. Lisätietoja konserteista ja koko ohjelmistosta löytyy osoitteesta http://www.fibo.fi/vantaanmusiikkijuhlat/ohjelma/.


Kirjoittaja: Kaisa Paavilainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti