keskiviikko 3. elokuuta 2011

Laulun lumoava voima - poimintoja ohjelmatarjonnasta

Kesän 2011 Vantaan musiikkijuhlien alaotsikko on Kieliä, värähdyksiä, hurmiota – teemasoittimina harput, luutut ja kitarat. Mainittujen soittimien lisäksi kuulemme myös muita soittimia ja laulua.

Onko laulu helpoiten ymmärrettävä tai samaistuttava instrumentti? Laulaminen on vahva tunteiden välittäjä ja yhdessä olemisen muoto. Se voi olla myös terapeuttista. Oma ääni on osa omaa itseä.


Hildegard Bingeniläinen (1098–1179) oli merkittävä abbedissa ja mystikko Saksassa keskiajalla. Hän toimi myös säveltäjänä. Sunnuntaina 7.8. klo 20.30 Pyhän Laurin kirkossa Pia Skibdahl (laulu) ja Markku Luolajan-Mikkola (viola da gamba) tulkitsevat Ihmisen ääni -konsertissa Hildegardin lauluja. Keskiössä ovat äänen värähtelyn aiheuttamat fyysiset tuntemukset. Hildegardin lauluja kuuntelemalla pääsemme ehkä lähemmäksi menneitten vuosisatojen kokemusmaailmaa.


Oliphant-yhtye. Kuva: Niina Airaksinen. 
Keskiaikaiseen tunnelmaan voi myös virittäytyä maanantaina 8.8. klo 19 Pyhän Laurin kirkossa kuuntelemalla 300 vuotta keskiaikaa -konserttia, jossa Oliphant-yhtye poimii kiehtovia musiikillisia hengellisiä ja maallisia ilmiöitä keskiajalta.

Kreikan mytologiassa Orfeus oli Väinämöisen kaltainen tarunomainen tietäjä ja laulaja, joka laulullaan ja lyyran soitollaan tyynnytti myrskyt ja kesytti villieläimet. Orfeuksen hahmo liittyy vahvasti myös oopperan syntyyn. 1500-luvun lopussa Firenzen älymystö halusi elvyttää kreikkalaista draamaa. He kuitenkin antoivat musiikin kehitystyön alan ammattilaisten huomaan. Pian syntyivät varhaisimmat oopperat ja musiikkinäytelmät, joiden sankari oli Orfeus. Keskiviikkona 10.8. klo 20.30 Pyhän Laurin kirkossa voi kuunnella konserttia Il canto d’Orfeo - Orfeuksen laulu, jonka säveltäjät liittyvät Orfeuksen hahmoon tai oopperan syntyyn. Esiintyjinä ovat Jan Van Elsacker (laulu) ja Eero Palviainen (teorbi).

Ehkä ei ole olemassa oikeaa tapaa kokea musiikkia. Vantaan musiikkijuhlat haluaa haastaa ihmiset kuulemaan soittoa ja laulua tavalla, joka on jäänyt vähemmälle huomiolle. Nauttikaamme laulun lumoavasta voimasta!


Teksti: Laura Valkea

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti