maanantai 8. elokuuta 2011

Avajaispäivän konsertit koskettivat ja kiehtoivat

Vantaan musiikkijuhlien avajaiskonserttina kuultiin suomalaisen barokkiorkesterin upeasti tulkitsema Musiikillista iloittelua aiheesta neljä vuodenaikaa.  Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin johtaman orkesterin virtuoosimaiset soittajat loivat voimakkaan tunnelman niin talven hartaudesta kuin kesän ylitsepursuavaisesta ilosta. Petteri Sallinen lausui arvokkaasti kaunista tekstiä. Niin näyttelijänä kuin ohjaajana pitkän uran tehneen Sallisen lausunta lisäsi entisestään avajaiskonsertin juhlavuutta ja hienostuneisuutta.

Monisävyinen esitys sopi saumattomasti uniikkiin konserttipaikkaan, keskiaikaisen Pyhän Laurin kirkkoon, ja sen sykähdyttävään arkkitehtuuriin. Musiikkia ja lausuntaa kuunnellessa tuntui kuin kolme taidonnäytettä - musiikki, lausunta ja arkkitehtuuri - olisivat nivoutuneet toisiinsa vuodenaikojen ikuisen kiertokulun tahtiin: kaipausta ja keveyttä huokuva kevät, riemukas kesä, sadonkorjuun jaksottama syksy, sekä harras talvi.

Kuva: Leith Arar
Kuva: Leith Arar
Konsertti oli kovasti kutsuvieraiden mieleen. Vantaan tapahtumapalvelujohtaja Iiris Lehtonen valitteli vain sitä, että työkiireiltä on liian vähän aikaa käydä konserteissa. Kotikonsertteja hän pitää loistavana ilmiönä, ja on nyt saanut ujutettua sellaisenkin aikatauluunsa. Kiinan suurlähetystön kulttuuriosaston johtaja Huang Aiping oli ensimmäistä kertaa Pyhän Laurin kirkossa, ja odottaa jo kovasti kuuluisan Tan Longjian -kvartetin vierailua musiikkijuhlilla perjantaina 12.8.


Myös esitystä johtaneen Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin mielestä konsertti meni oikein mukavasti. Tällainen iloittelu sopi hänen mielestään hyvin juuri avajaiskonserttiin, ja sitä olisi saanut tulla kuulemaan hiukan enemmänkin yleisöä. Kaakinen-Pilchin kanssa keskustellut Timo Ruottinen Alba-levy-yhtiöstä lupasi julkaista Guidon teoksen levynä, mikäli Gérard Depardieu hoitaa lausunta-osuuden alkuperäiskielellä eli ranskaksi. 

Vantaan musiikkijuhlien avajaisillan konsertteihin saapui yleisöä aina Karjalohjaa ja Mäntyharjua myöten. Lähistöltä tulleet barokkimusiikin ystävät kertoivat, kuinka ilahduttavaa on ollut saada barokkimusiikkia "takaisin" Vantaalle. Facebookista ja juhlien nettisivuilta on helppo tutustua ohjelmaan, seurata blogia ja lukea haastatteluja.

Perheellistä auttaa, kun konserttiin on lyhyt matka.
-Lähelle pääsee ex tempore. Klo 18 päätin, että tulen klo 19 alkavaan konserttiin, kun sattui lastenhoito järjestymään, kertoi Sanna Vekki Vantaalta.

Kimmo Metsä
Kuva: Karoliina Vesa
Helen Metsä tuotantotiimistä oli houkutellut konserttiin perheenjäseniään kolmessa sukupolvessa. Isoäiti Eira Degerman oli saapunut juhlille Lauttasaaresta ja äiti Erja Niskanen Espoon puolelta. Helenin Kimmo-puoliso kertoo sitoutuneensa festaritouhuun vähintään kolmeksi vuodeksi, kuten Vantaan kaupunkikin. 


Vantaan musiikkijuhlien toisen konsertin esitykset menivät monelle kuulijalle suoraan sydämeen. Keskiajan lauluja ja ranskalaista barokkimusiikkia nautittiin välillä silmät kiinni, ja sekä esiintyjien että yleisön tunnelmat vaihtelivat meditatiivisesta rauhasta villiin hurmioon. Illan esiintyjät, laulutaiteilija Pia Skibdahl ja gambataituri Markku Luolajan-Mikkola, päästettiin luonnollisesti lavalta vasta ylimääräisen numeron jälkeen.

Pia Skibdahl ja Markku Luolajan-Mikkola
Kuva: Leith Arar
Markku Luolajan-Mikkola
Kuva: Leith Arar
Konsertista asteli Pyhän Laurin kirkkopihalle jopa vähän pää pyörällä olevaa väkeä.
-Uskomattoman hienoa! Eihän tällaiseen osannut mitenkään varautua!
-Mahtava, suorastaan hypnoottinen!
-Siis enkelin ääni ihmisellä, sitä kuuntelis miten paljon vaan!
-Ihanaa!


Konserttia ylisttäneet kuulijat kehuivat niin yläsävelsarjoja, gamban voimallista - ja aivan liian harvoin kuultavaa - ääntä kuin resonointia. "Kuinka voi ihmisen ääni kestää ja tuottaa tuollaista? Ylimaallisen kaunista!"  

Leila ja Olli Valtonen
Kuva: Leith Arar 
Teologipariskunta Leila ja Olli Valtonen nauttivat illan konsertista.
-Hyvä kokonaisuus. Eniten pidin ehkä Hildegard Bingeniläisen laulusta, se on jotain aivan omanlaistansa, kertoi Leila Valtonen.
-Virsi avasi systeemiä niille, jotka eivät tunne tätä musiikkia ennestään. Musiikkijuhlien mittakaava on oikea, tätä ei ole paisutettu ylisuureksi, tuumi Olli Valtonen.

Anna-Maija ja Erkki Pullinen
Kuva: Karoliina Vesa
Anna-Maija Pullista kiinnostaa myös konsertti  Ranskan suuret hovimuusikot su 14.8.
-Barokki on nyt saanut ilmettä verrattuna siihen, jos mennään 20 vuotta ajassa taaksepäin. Ennen se oli tasapaksua lättänää, jossa ei ollut laaksoa ei kukkulaa. Nyt tämäkin musiikki elää! iloitsee musiikin lehtori ja suomentaja Erkki Pullinen.

Teksti Karoliina Vesa ja Suvikki Honkkila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti