torstai 11. elokuuta 2011

Egyptiläisen ud -luutun mestarin huikea konsertti


Keskiviikkona konserttikävijät hurmasi egyptiläinen ud -luutisti Mamdouh El Gebaly. Allekirjoittaneen ja varmasti monien muitten koko festivaaliviikon odottama konsertti oli upea elämys.  
Mamdouh El Gebaly
Kuva: Leith Arar

Esitys muodostui neljästä taitavasti mietitystä osasta - El Gebaly on  tähtimuusikon uransa lisäksi opiskellut tohtoriksi. Yhtä aikaa vaivattoman oloinen ja taiturimainen soittp herätti ennen kaikkea seuraavan kysymyksen: kuinka paljon eri tunnelmia ja vivahteita voi saada esiin? Tunnin me istuimme kuin kuuntelemassa suurta tarinankertojaa. Kuuntelija saattoikin jäädä miettimään, mitä ud -luutulla on soitettu satoja vuosia sitten.  Ud -luutun asema ja historia arabimaissa onkin erittäin kiinnostavaa - tästä lisää lauantaina!

El Gebalyn omaa säveltämistä ja improvisaatiota taiturimaisesti yhdistelleet neljä osiota loppuivat aivan liian nopeasti. Yleisö ei vielä halunnut lähteä tarinankerronnan äärestä:  lähes loppumattomien aplodien jälkeen saimme kuulla vielä yhden lisänäytöksen. Ja seuraavien huikeitten aplodien jälkeen vielä yhden numeron, jossa oli mukana kaunista laulua.
Tuija Rinne
Kuva: Leith Arar

Konsertin vastaanotto ilahdutti egyptiläisen tanssin opettajaa Tuija Rinnettä.

"Ihana vastaanotto - tykkäsin siitä, että yleisö tykkäsi. Paikalla oli yleisöä, joka oli muista kulttuuripiireistä eivätkä kaikki [arabialaisen kulttuurin] harrastajia!"

Rinne on itse käynyt Egyptissä ja kuullut sikäläistä musiikkia. El Gebalyn musiikkia hän arvioi haastavaksi kuulijoille ja juuri siksi ilahtui siitä, että suomalaisyleisö selvästi arvosti konserttia suuresti.
Katri Mikkola ja Laura Kunnas
Kuva: Leith Arar

Myös helsinkiläiset opiskelijat Laura Kunnas ja Katri Mikkola viihtyivät konsertissa todella hyvin ja tunsivat alueen musiikkia jo entuudestaan. Mikkola kuvaili musiikkia kauniiksi ja soljuvaksi, ja kiitteli toisessa encoressa mukana olleen laulajan eläytymistä. Kunnas taas pohti käsiohjelmassa mainittua musiikin parantavaa vaikutusta ja oli haltioitunut kuullessaan arabian kieltä.

"Olen tottunut kuuntelemaan arabialaista musiikkia Pariisin marokkolaisissa kahviloissa", Kunnas tunnelmoi.

Mamdouh El Gebalyn kotikonsertit tänään torstaina ja perjantaina 12.8.! Lisätietoa Vantaan musiikkijuhlien lipunmyynnistä ja nettikaupasta.

Teksti: Karoliina Vesa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti