lauantai 11. elokuuta 2012

Kutsuvierastilaisuuden kuulumisia

Illan solisti
Marianne Beate Kielland
Vantaan musiikkijuhlien kutsuvierastilaisuudessa torstaina 9.8.2012 festivaalin toiminnanjohtaja Márta Schmidt kertoi vieraille tulevaisuudenvisiostaan: viimeistään 10 vuoden kuluttua halutaan olla koko Euroopan paras vanhan musiikin festivaali ja sen jälkeen koko maailman paras!

Toiminnanjohtaja oli hyvin tyytyväinen festivaalin menestykseen, ja hän kiitti kutsuvieraita lämpimästi siitä hienosta yhteistyöstä, jonka avulla festivaali on pystytty perustamaan Vantaalle lyhyessä ajassa. Musiikkijuhlien  vetovoimasta kertoo myös se, että joka vuosi festivaaliorganisaatioon tulee mukaan lisää vapaaehtoistyöntekijöitä niin Vantaalta kuin myös Helsingistä ja Espoosta saakka.

Toiminnanjohtaja Márta Schmidt
Tilaisuuteen oli saapunut laaja joukko kutsuvieraita, joista toimitus valitettavasti ehti tavoittaa vain osan.

Kiinan suurlähettiläs, herra Huang Xing oli tutustunut Vantaan musiikkijuhliin, kun suurlähetystö tuki maineikkaan Tan Longjian -kvartetin festivaalivierailua viime vuonna. Suurlähettiläs kertoi Suomea kiertäessään hämmästyneensä kulttuurielämän korkeaa tasoa. Erityisesti hänet oli yllättänyt se, kuinka pienilläkin kaupungeilla on meillä oma orkesterinsa ja kulttuuritalonsa. Musiikkimaustaan suurlähettiläs kertoi, että hän arvostaa niin kiinalaista kuin länsimaistakin taidemusiikkia kuten Mozartia, Beethovenia ja Sibeliusta.

– Sibeliuksen musiikissa on omaleimainen tekstuuri. Uskon Suomen ilmaston vaikuttaneen hänen sävellystyöhönsä - hänen tyylinsä on niin luonnollinen, suurlähettiläs arvioi.

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen puolisoineen
Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen ja hänen puolisonsa kertoivat kuuntelevansa musiikkia laajalla skaalalla vuodenajan ja tilanteen mukaan. Händel ja Mozart kuuluvat pariskunnan pääsiäiseen, Bach joulunviettoon ja Melartin, Sibelius ja Merikanto kesäaikaan. Valikoimaan kuuluu myös vanhaa musiikkia, modernimpaa musiikkia ja jazzia.
Oli hauska kuulla, kuinka positiivisesti ahkeriksi Kuhmon-kävijöiksi osoittautunut pariskunta koki festivaalin. Kari Nenosen vaikutelmiin Vantaan musiikkijuhlista voi nyt tutustua hänen Facebook-sivuillaankin.

– Toivon, että mahdollisimman moni hoksaisi tulla tänne. Tasohan on jo nyt maailmanluokkaa! Kari Nenonen hehkutti.

Näinä aikoina monia varmasti huolettaa Vantaan kulttuurirahoituksen tulevaisuus. Nenonen ilmaisi huolensa asiasta ja toivoi, etteivät esimerkiksi musiikkiopiston lukukausimaksut muodostuisi esteeksi lasten ja nuorten musiikkiharrastukselle.

– Joudumme tasapainottamaan taloutta, ja suurin haaste on velan lyhentäminen. Pyrimme kuitenkin huolehtimaan Vantaalla siitä, että kannamme vastuun tehtävistä, jotka meille kuuluvat. Olen itse hyvinvointivaltion kasvatti, ja minulle on tärkeää turvata hyvinvointivaltion perusta pitkällä aikavälillä, Kari Nenonen painotti.

Iiris Lehtonen
Vantaan kaupungin tapahtumapalvelujohtaja Iiris Lehtonen kertoi olevansa taustaltaan musiikkitieteilijä ja harrastavansa musiikkia ”laajalla ambituksella”.

– On hienoa, että on saatu tämä festivaali synnytettyä. Vaikka tämä on nuori festivaali, on se jo vakiinnuttanut asemansa, hän arvioi.

Fibon (Suomalainen barokkiorkesteri) intendentti Laura Kajander painotti sitä, miten tärkeää on saada vaikutteita muista maista, ja hän näki festivaalit keskeisinä paikkoina näille kohtaamisille. Mikä voisikaan olla sen parempaa, kuin että kotimaiset ja ulkomaiset muusikot soittavat yhdessä ja erikseen?

Sirkka ja Markku Weckman

Vantaalaisten kuntapäättäjien pöydästä löytyi iloista väkeä. Kaupunginvaltuuston jäsen Taina Ala-nikkola kehui sitä, miten viehättävät puitteet Pyhän Laurin kirkko ympäristöineen luo musiikkijuhlille.
– Aina on kohokohta, kun pääsee mukaan Vantaan musiikkijuhlille arjen keskeltä! totesi kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Markku Weckman.


Työssä jaksaminen on aihe, joka on ollut viime aikoina hyvin paljon esillä. Toimitus keskusteli kulttuurin vaikutuksesta työssä jaksamiseen Vantaan seurakuntayhtymän johtajan Juha Tuohimäen ja HOK-Elannon viestintä- ja asiakkuuspäällikön Helena Palovaaran kanssa.  

Helena Palovaara kertoi, että HOK-Elannolla on hyvin monenlaisia yhteistyökumppaneita kulttuuriin ja liikunnan saralla. Musiikkijuhlien lisäksi HOK-Elanto on mukana myös esimerkiksi Vantaan kaupunkijuhlassa. Asiakasomistajille tarjotaan alennuksia moniin kulttuurikohteisiin, ja henkilöstö voi ostaa tiettyihin tapahtumiin lippuja kaksi yhden hinnalla -periaattella.

Juha Tuohimäki puolestaan kertoi, että Vantaan seurakuntayhtymä tarjoaa henkilöstölle monipuolisia virkistysmahdollisuuksia, joihin kuuluvat mm. yhteiset, kulttuurikohteisiin suuntautuvat virkistyspäivät ja kulttuuriseteli.

Juha Tuohimäki

Vantaan musiikkijuhlissa Tuohimäki kiitteli sitä, että konsertteja järjestetään eri puolilla Vantaata. Hän kertoi itsekin osallistuneena musiikkijuhlille aiemmin Myyrmäen kirkossa. Kotikonsertteja, joita järjestetään tänäkin vuonna useissa kaupunginosissa, Tuohimäki piti kiinnostavina, intiimeinä tilaisuuksina.

Helena Palovaara odotti innokkaasti illan konserttia.

– Olen aika elämyshakuinen ihminen, ja minusta on ihana päästä seuraamaan erilaisia asioita kuten jääkiekkoa, jalkapalloa ja kulttuuria.



Pitkäaikainen kunnallisvaikuttaja Eija Grönfors tunnustautui sekä vanhan musiikin että mm. Schubertin ystäväksi. Vantaalla 6-vuotiaasta saakka asunut Grönfors on ollut mukana kunnallispolitiikassa 60-luvulta saakka.

– On hyvä, että Vantaa on omanlaisensa kaupunki, mutkaton. Kaikki, mikä nostaa Vantaan omaa profiilia, on hieno juttu!

Eija Grönfors toivoo, että sellaiset liitot kuin Omaiset mielenterveystyön tukena ja Sininauhaliitto voisivat tehdä yhteistyötä musiikkiväen kanssa elämysten tarjoamiseksi myös niille, joiden on muuten vaikea tulla konserttiin.

 – Jos ajatellaan vaikkapa dementikkoja, niin musiikin kieli on heillekin aina auki. Minun mielestäni sairaille pitäisi tarjota muutakin kuin pelkkää hoivaa.


Kuvataiteilija Merja Tuomi-Lönnblad kertoi pitävänsä siitä, että vanha musiikki kuulostaa niin rauhoittavalta.

– Kaikki ulkopuolinen kiire unohtuu. Kun Eric Hoeprich soitti täällä (kesän 2010 juhlilla), jouduin aivan hurmioon – oli kuin olisin itse säveltänyt musiikin! Tänään odotan jotain samanlaista, hän paljasti lopuksi.


Konsertin jälkeen taiteilijat ja kutsuvieraat nostivat maljan Vantaan musiikkijuhlille yhdessä festivaalin taiteellisen johtajan Markku Luolajan-Mikkolan kanssa.


Marianne Beate Kielland ilahtuu nähdessään Fabio Bonizzonin. 
Juhlimassa myös tuottaja Anni Sarasti sekä Eija ja Helge Grönfors.  

Kirkkopihalta toimitus tavoitti onnellisesti hymyilevän Monna Relanderin, Vantaan musiikkiopiston rehtorin.

– Konsertti oli aivan mahtava! Nautin Kiellandin äänestä, kun se oli kuin kultaa. Oli välitön tunnelma, ja lopun yhteislaulu oli hieno kokemus. Harvoin sitä pääsee laulamaan yhdessä Kiellandin kanssa! Relander iloitsi.

– Illan konsertti oli ihana, se olisi ollut sairaillekin ihmisille puhdistava kokemus, huikkasi toimitukselle myös kunnallisvaikuttaja Eija Grönfors.


Musiikkijuhlien intialainen laulajavieras Bombay Jayashri ja sellisti Guadalupe López Íñiguez olivat liikuttuneet kyyneliin. Eivätkä he olleet ainoat.

– Se oli upeaa, muusikoiden yhteistyö toimi kauniisti. Kielland oli henkeäsalpaava, Bombay Jayashri ihasteli.

– Kielland esiintyy valtavan luonnollisesti, miten kaunis persoona! Myös continuo-soitto sujui hienosti ja hyvällä intonaatiolla, Guadalupe López Íñiguez arvioi.

Tälle voi todellakin nostaa maljan.

Teksti Suvikki Honkkila
Valokuvat Katri Somerjoki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti