maanantai 13. elokuuta 2012

Hämeenniemen Sab Kahânin kantaesitys oli harvinainen elämys

Markku Luolajan-Mikkola, Mikko
Perkola ja Eero Palviainen

Lauantain huikeassa Länsi kohtaa Intian -konsertissa kuultiin niin suomalaisia kuin intialaisia muusikoita. Intialaisen karnaattisen musiikin tähti Bombay Jayashrin kanssa lavalla olivat festivaalin taiteellinen johtaja Markku Luolajan-Mikkola (viola da gamba), Mikko Perkola (viola da gamba), Eero Palviainen (teorbi) sekä Sai Shravanam (tabla). Konsertissa oli loistavasti toimiva rakenne: alkupuolella kuulimme vanhempien säveltäjien - Marin Marais, John Jenkins ja François Couperin - teoksia ja illan kruunasi Eero Hämeenniemen Sab Kahân - Laulusarja Bombay Jatashrille, kahdelle viola da gamballe, teorbille ja tablalle -teoksen kantaesitys.

Muusikoiden alkaessa soittaa Marais:n Prélude kahdelle viola da gamballe ja continuolle, d-mollia, en voi olla huomaamatta, kuinka erilaiselta viola da gamba ja teorbi kuulostavat kuin torstain Royal consorts -konsertissa: aivan kuin niissä olisi enemmän särmää, terävämpiä nuotteja ja erilaista yllätyksellisyyttä. Kappaleen toisessa osiossa ylväs ja harvinaisen soinnin omaava teorbi pääsi oikeuksiinsa. Läpi koko ohjelmiston soittajien présence, läsnäolo, on hyvin vaikuttavaa.

Bombay Jayashri
Illan kantaesitys, Eero Hämeenniemen Sab Kahân (Missä he kaikki ovat?) on suomalaisten ja intialaisten muusikoiden yhdessä soittama mestariteos. Bombay Jayashri laulaa unohtumattomasti 1800 -lukulaisen arvostetun persialaisen runoilijan, Mirza Ghalibin, runoja. Teos on on hyvin sulava ja dynaaminen kokonaisuus, soittimet käyvät täydellä teholla. Jayashrin laulua on ihana kuunnella, hänen äänensä on yhtä heleä ja puhdas kuin sielukaskin. Shravanamin tabla taas on hyvin kaunis soitin, kuin sateen ääni. Viimeisessä Phir us andaz -osiossa Shravanamin soolo on huikea, tällaisen virtuositeetin rinnalla eivät Lontoon avajaisten rumpuspektaakkelitkaan pärjää. Samassa osiossa Luolajan-Mikkolan viola da gamba soi upeasti, on kuin gamba itsekin kertoisi runoa.
Bombay Jayashri, Sai Shravanam, Markku Luolajan-Mikkola,
Mikko Perkola ja Eero Palviainen
Eero Hämeenniemi, Mikko Perkola,
Bombay Jayashri ja Sai Shravanam
Konsertin jälkeen astumme kylmään ulkoilmaan ja olemme taas pohjois-Euroopassa. Pieni palanen Intiaa on kuitenkin jäänyt sisälleni. 

Toivottavasti Vantaan musiikkijuhlilla on tulevinakin vuosina ilo ja kunnia saada kuulla Hämeenniemen teosten kantaesityksiä.




Tulossa pian blogiin: Bombay Jayashrin videohaastattelu!


Teksti: Karoliina Vesa
Kuvat: Katri Somerjoki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti